Es presenta una nova biografia de Joan Roig i Diggle


Fotografia: Ramon Ripoll

La basílica de la Sagrada Família ha acollit la presentació de la nova biografia del jove màrtir amb un diàleg entre el cardenal Omella i l’autora del llibre Carla Vilallonga

El diàleg entre l’arquebisbe de Barcelona, el Cardenal Joan Josep Omella i la biògrafa del jove màrtir, Sra. Carla Vilallonga, ha estat la part més rellevant de l’acte, que ha comptat amb el membre del Secretariat de Pastoral Universitària, el Sr. Jordi Cabanes com a moderador. També ha intervingut el Cor de Guies i Scouts d’Europa.

A continuació, l’autora de la biografia «Déu és amb mi» ha expressat l’admiració que sent pel jove màrtir. «El que més em va sorprendre és la relació tan personal que tenia en Joan amb Crist». El diàleg ha consistit en un repàs de la vida de Joan Roig, posant-lo com a model a seguir pels joves d’avui. «És possible una vida santa quant a ser amics de Crist simplement per la pertinença a l’Església» ha assegurat Vilallonga.

La vida de Joan Roig i Diggle

En«John», tal com l’anomenaven a casa seva, era un jove profundament catòlic nascut a la Barcelona del 1917 i criat al Masnou. Allà començaria a formar part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya de la qual va acabar sent president. La nit de l’11 de setembre de 1936 uns milicians van colpejar la porta del jove Joan Roig de 19 anys per endur-se’l. Abans, però va prendre’s la sagrada forma que li havia donat dies abans el seu confessor Mn. Llumà, va anar a la seva mare i  s’acomiadà d’ella tranquil·litzant-la tot dient «God is with me / Déu és amb mi» en el seu idioma matern, l’anglès.

La patrulla de les joventuts llibertàries de Badalona, després de diversos desplaçaments, el va portar al costat del cementiri nou de Santa Coloma de Gramenet, on la matinada del 12 de setembre de 1936, va ser assassinat per cinc trets al cor i un al cap. Les últimes paraules que van sortir dels seus llavis van ser: «Que Déu us perdoni com jo us perdono». En Joan Roig Diggle va morir assassinat la matinada del 12 de setembre de 1936, per la seva condició de catòlic. Tenia 19 anys.

7 de novembre, beatificació

El proper 7 de novembre l’Església de Barcelona té un gran esdeveniment, la beatificació de Joan Roig, el jove referent, exemple actual de santedat quotidiana que va viure i morir per la seva profunda fe en Déu.